چالابه کرمانشاه، بهشتی برای عاشقان طبیعت

چالابه یکی از مراکز و مناطق ویژه مورد توجه دوستداران طبیعت‌گردی در نزدیکی شهر کرمانشاه است که توان تبدیل شدن به قطب طبیعت‌گردی غرب کشور را دارد.

به گزارش میراث آریا، امروزه چالابه یکی از اصلی‌ترین تفرج‌گاه‌های مورد توجه مردم شهر کرمانشاه است که در فصول مختلف سال مورد توجه ویژه گردشگران  است. امکان دسترسی بسیار مناسب در کنار طبیعت بکر و بی نظیر این منطقه را به بهشت طبیعت‌گردان کرمانشاهی تبدیل کرده است.

چالابه کرمانشاه، بهشتی برای عاشقان طبیعت

نگاهی به گردشگاه چالابه

چالابه قطعاً یکی از محبوب‌ترین و پر رفت و آمدترین گردشگاه‌های اطراف کرمانشاه است که ورودی مسیر فرعی آن در جاده بیستون به کرمانشاه قرار دارد. وجود فاصله کوتاه و بیست دقیقه‌ای این گردشگاه با کرمانشاه و همچنین وجود قله و غار «پرآو» در آن ازجمله مهم‌ترین دلایل محبوبیت چالابه برای دوستداران ورزش و طبیعت‌گردی است. کوه‌های گردشگاه چالابه پوشیده از درختان ارزشمند بلوط است که طبیعتی بکر و بسیار زیبا را خلق کرده‌اند و به محیطی آرامش‌بخش و عالی برای زندگی پرندگان وحشی ساکن کوه‌های زاگرس تبدیل شده‌اند.

چالابه کرمانشاه، بهشتی برای عاشقان طبیعت

چالابه کجاست؟

بسیاری افراد با شنیدن نام «چالابه» بیشتر از هر چیز دیگر، به کوهنوردی، سنگ‌نوردی و غارنوردی فکر می‌کنند. درواقع بسیاری از ورزشکاران و کسانی که در دل طبیعت به دنبال هیجان و به چالش کشیدن خود هستند، چالابه را یکی از بهترین مسیرها برای رسیدن به هدف خود می‌دانند. چالابه در ۱۵ کیلومتری مجموعه تاریخی بیستون و در دامنه کوه پراو قرار دارد که ارتفاع قله آن به ۳۴۰۵ متر از سطح دریا می‌رسد.

مفهوم و علت نام‌گذاری پراو همواره موردبحث قرار داشته است. برخی افراد آن را به معنای پر آب می‌دانند؛ اما برخی دیگر معتقدند نام پراو از کلمه کوردی «پَرِ آو» به معنی کنار آب اقتباس شده و آبشارهای فصلی و چشمه‌های دشت‌های اطراف کوه که معروف‌ترین آن‌ها چشمه دوزه ری است را دلیل اصلی این نوع نام‌گذاری می‌دانند.

جالب است بدانید که با به هم گره خوردن آب سرچشمه گرفته از دوزه ری و پونگله، آبشار فصلی و بسیار دیدنی تاف یا تافه پدید می‌آید که ارتفاع آن ۱۰۰ متر است و طبیعتی بکر و زیستگاهی عالی برای پرندگان و جانوران به وجود می‌آورد.

چالابه کرمانشاه، بهشتی برای عاشقان طبیعت

جاذبه‌های ورزشی و چالشی منطقه گردشگری پراو

منطقه گردشگری چالابه یکی از بهترین و چالشی‌ترین مسیرهای سنگ‌نوردی برای دوستداران هیجان و ورزش است. بر روی دیواره تنگه چالابه و حتی غارهای کوه پراو، حدود ۹۶ مسیر سنگ‌نوردی وجود دارد که تمامی آن‌ها توسط زنده‌یاد حسن جوادیان ایجاد شده‌اند. به یاری این ورزشکار توانمند، چالابه به بهشت سنگ‌نوردان معروف است.

چالابه همچنین ورودی مسیر کوهنوردی و صعود به قله پراو است. قله اصلی کوه پراو ازجمله مرتفع‌ترین قله‌های ایران و یکی از ۱۵۱۵ قله شاخص جهان به شمار می‌آید و مسیر طولانی صعود آن با درجه سختی «سخت تا بسیار سخت» همواره به هدف پرچالش و جذاب برای کوهنوردان و سنگ‌نوردان تبدیل شده است.

نام چالابه و کوه پراو همچنین برای بسیاری افراد یادآور طولانی‌ترین غار عمودی ایران است که به‌عنوان اورست غارهای جهان شهرت یافته است. البته یکی از چالش‌هایی که کوهنوردان و دوستداران کمپینگ در مناطق کوهستانی با آن روبرو هستند، وجود حیوانات وحشی مانند گرگ و خرس در ارتفاعات بالا (حدود ۳ هزار متر و نزدیک به قله) است که گاهی در زمستان برای یافتن غذا در ارتفاعات پایین‌تر نیز دیده می‌شوند.

منطقه چالابه همچنین مسیری بسیار جذاب و زیبا برای دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی و فعالیت گروه‌های ورزشی در روزهای آخر هفته است که حتی تماشای آن‌ها، انرژی و روحیه جوانی را در انسان بازتاب می‌کند.

چالابه کرمانشاه، بهشتی برای عاشقان طبیعت

 ارزش و اهمیت زیستی و تاریخی منطقه گردشگری

چالابه چالابه با طبیعت بکر و هوای مطبوع خود، همواره جذابیت خاصی برای گردشگران و ورزش دوستان به وجود آورده است. این منطقه گردشگری هم از جهت زیبایی طبیعت بکر خود و هم به دلیل ارزش زیستگاهی آن برای انواع پرندگان، گیاهان و وحوش موردتوجه طبیعت دوستان و میراث فرهنگی استان کرمانشاه قرار دارد. ازاین‌رو، منطقه چالابه سال‌هاست که در لیست سرمایه‌های ملی و مناطق حفاظت‌شده ایران به ثبت رسیده و فعالیت‌هایی مانند شکار، ورود خودروهای شخصی و قطع درختان آن ممنوع اعلام شده است.

چالابه کرمانشاه، بهشتی برای عاشقان طبیعت

 در بالادست چالابه، غارهایی وجود دارند که طبق بررسی‌های انجام شده توسط باستان شناسان، در ۱۲ مورد از آن‌ها از جمله غارهای تنگه بزاز خانه و مردیو آثاری از عصر مس و مفرغ یافته شده و جزو زیستگاه‌های اولیه بشر در منطقه زاگرس به شمار می‌آیند. امروزه از این غارها به‌عنوان مکان مناسبی برای کمپینگ استفاده می‌شود. از دیگر غارهای کوه پراو می‌توان به غار پراو (اورست غارهای دنیا) و غار جوجار اشاره کرد که جزو عمیق‌ترین غارهای عمودی دنیا به شمار می‌آیند. در دامنه کوه پراو، چالابه قرار دارد که پوشیده از درخت‌های بلوط با قدمت بسیار طولانی است.

گزارش از ساحل بهمنی

انتهای پیام/

کد خبر 1403091700913
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha